Współpraca templatki z swfaddress i inne sprawy...

GK User
Mon Jan 09, 2012 1:59 pm
Niestety nie ma na Państwa stronie bezpośredniego kontaktu do działu pomocy technicznej nie dla developerów,
dlatego proszę o pomoc w przekazaniu tego maila od odpowiedniego działu.

Witam
Pani paulina z chatu zapewniła mnie, że można uzyskać pomoc w języku polskim :)

Próbujemy postawić stronę na tej templatce, ale okazuje się, że proste do tej pory sprawy, które załatwialiśmy kiedyś w kilka minut, tutaj mają zupełnie nowy wymiar.

Mamy kilka pytań:
1. Dlaczego nie można osadzić kodu iframe?
(nawet z youtube lub vimeo)
2. Jak dodać kody javascriptowe do templatki? (jQuery lub np. lightbox, itp...)
Dodajemy w źródle, ale strona ich w ogóle nie widzi :(
3. I najważniejsze: co zrobić, żeby templatka współpracowała prawidłowo z swfaddress, tak aby poprawnie wyświetlał się adres w przeglądarce i tytuł strony (więcej o swfaddress tu: http://www.asual.com/swfaddress/ lub
http://en.wikipedia.org/wiki/SWFAddress)? To kluczowa kwestia.

Prosimy o odpowiedź

zespół http://www.spacerywirtualne.pl
Fresh Boarder

teitbite
Mon Jan 09, 2012 6:35 pm
Hi

1. O jakim miejscu mowimy? Jest kilka sposobow na osadzenie iFrama. Mozna ustawic typ strony jako wrapper, mozna skozyscac z kilkunastu modulow dostepnych na stronie rozszerzen joomli sluzacych do tego celu. Mozna tez zniesc zabezpieczenia joomli i zezwolic na wstawianie wszystkich kodow i znacznikow przez edytory. Osobiscie uzylbym mod_blank do tego celu.

2. Najlepiej wstawic je recznie do <head></head>, odpowiedni plik mozna znalesc w /layouts/blocks/head.php

3. Tu niestety nie pomoge. Nie wiem nic na temat swfaddress, a niechcialbym wprowadzic w blad.
Moderator

GK User
Mon Jan 09, 2012 8:41 pm
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Jeżeli chodzi o odpowiedź 1 to chciałbym zrobić tak, aby odblokować możliwość wstawiania kodu bezpośrednio z edytora, nie za pomocą modułów, itp. Mogę wstawiać w treści art. co tylko mi się podoba. Do tej pory nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Nie wiem, czy to wina templatki, czy Joomla 1.7 :( . Proszę napisz mi, jak mogę odblokować Joomla 1.7 jeżeli nie jest to trudne. Szukałem informacji o mod_blank, ale niestety, nie znalazłem odpowiedzi, jak to zrobić.
Być może patrzyłem na nią, lecz z powodu świadomej niekompetencji nie widziałem po prostu tego. Możesz pomóc?

Odnośnie odp. 2. W tym pliku nie ma sekcji <head></head>. Rozumiem, że mam ją dodać ręcznie i tam podać linki do kodów js?

Odnośnie swfaddress będę szukał dalej i proszę o odpowiedź, jeżeli ktoś ją zna.

Pozdrawiam i przepraszam Panią Paulinę, że wymsknęło mi się jej imię z małej literki. Nie mogłem już edytować posta po zapisaniu. Niefortunne przeoczenie :(
Fresh Boarder

GK User
Mon Jan 09, 2012 9:08 pm
Szybki dopisek :)

Znalazłem rozwiązanie osadzania kodu. Jest to kwestia Joomla a nie templatki, wiec temat nie dotyczy tego forum. Proszę zignorować dla oszczędności Państwa czasu na odpowiedź. Poszukam jej na forum Joomla.

Odnośnie umieszczania kodu js w templatce pytanie podtrzymuję, czy sekcje<head> dodać ręcznie, jeżeli ich tam nie ma?

Pozdrawiam
Fresh Boarder

teitbite
Wed Jan 11, 2012 12:55 am
Hi

Tak zabezpieczenia sa bezposrednio zwiazane z ustawieniami joomla.

Nie trzeba dodawac sekcji <head></head>, calosc pliku head.php jest juz wyswietlana wewnatrz tych tagow. Plik nadrzedny nazywa sie /layouts/default.php
Moderator